"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Belastingdienst stuurt na coronastilte weer aanmaningen en herinneringen

Na maanden coronastilte, begint de Belastingdienst weer met het versturen van herinneringen en aanmaningen aan ondernemers die een schuld hebben openstaan. Bedrijven die bijzonder uitstel van betaling hebben gekregen, krijgen hier pas in oktober mee te maken.

De Belastingdienst zegt ondernemers zekerheid te willen bieden en ervoor te willen zorgen dat belastingschulden onnodig oplopen. Vanaf deze maand stuurt de dienst daarom weer herinneringen en aanmaningen om bedrijven en burgers te laten weten dat er nog een bedrag openstaat. Dit gaat om schulden die de voorgaande jaren zijn opgebouwd en niet voor belastingachterstand die dit jaar is opgelopen.

Nog niet voor corona-uitstel

Het sturen van herinneringen en aanmaningen geldt dan ook niet voor ondernemers die uitstel van belastingbetalingen toegewezen hebben gekregen in verband met de coronacrisis. Om bijzonder uitstel te krijgen, moeten organisaties bij de Belastingdienst aangeven hoe de onderneming door de coronacrisis is getroffen. Bij een belastingschuld hoger dan 20.000 euro is een verklaring nodig van een derde-deskundige.

Bij toewijzing wordt voor de periode waarvoor dit verzuim geldt (vanaf februari 2020) de normale boete voor bedrijven die niet op tijd betalen vernietigd. Het uitstel loopt tot oktober en deze zomer bepaalt het kabinet nog wat precies de regels zullen zijn voor het alsnog betalen, inclusief plannen voor het spreiden van betalingen en over hoe zoveel mogelijk maatwerk kan worden geleverd.

Processen de komende maanden

In de maand juli krijgen mkb’s betalingsherinneringen en wordt toezicht op locatie aangekondigd, zo staat te lezen in de ‘Routekaart hervatting uitvoering Ondernemers’. In september wordt dat toezichtproces hervat. Vanaf augustus wordt bij een achterstand van voorgaande jaren een dwangbevel aangekondigd. In september worden deze bevelen verzonden en wordt dwanginvordering opnieuw opgestart. Vanaf oktober wordt het (verlengd) bijzonder uitstel van betaling afgebouwd.

‘Om te helpen voorkomen dat een brief over een belastingschuld bij burgers en bedrijven al te rauw op het dak valt, sturen we bijlages mee met uitleg over de mogelijkheden voor uitstel of een betalingsregeling,’ aldus de fiscus. Behalve het hervatten van bedrijfscontroles, kunnen mensen vanaf september ook weer bij de balies van de Belastingdienst terecht.

Bron: CMweb

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?