"*" geeft vereiste velden aan
Blog: Losgeld aan hackers dat overkomt mij niet!
De huidige technologische oplossingen bieden ons – in deze coronapandemie- de mogelijkheid om gedeeltelijk of geheel vanuit huis te kunnen werken. Het sterk toegenomen online werken heeft veel bedrijven gered. De andere kant van de medaille is, dat door verschuiving van werkgewoonten kansen biedt aan cybercriminelen. Het aantal hacks is enorm toegenomen.
Cybercriminelen hebben ontdekt dat er bij bedrijven veel meer te halen valt. Zo betaalde Universiteit Maastricht € 200.000 aan losgeld. Ook klanten van ons zijn helaas slachtoffer van cybercriminaliteit geworden.
Preventie tips
De beveiliging bij veel bedrijven schiet ernstig tekort. Je helemaal dicht timmeren op digitaal gebied heeft geen zin als het daardoor niet toegankelijk wordt voor werkenden. De verhouding gebruiksgemak en effectiviteit moet in balans zijn. Het is echter wel mogelijk om jezelf extra te beschermen tegen veelvoorkomende vormen van cybercriminaliteit.
- Besturingssysteem updaten is erg belangrijk: zorg er altijd voor dat het besturingssysteem van jouw computer (Windows of Mac) up-to-date is. Download en installeer dan ook altijd de benodigde updates en blijf ook niet doorwerken met besturingssystemen die geen ondersteuning meer krijgen.
- Kies een sterk wachtwoord: ik weet je wachtwoord? Je bent snel geneigd om een simpel wachtwoord te kiezen. Ik adviseer doe het niet. Gebruik een sterk wachtwoord van minimaal 8 karakters en maak daarbij gebruik van speciale leestekens, cijfers, hoofdletters en kleine letters. Internetcriminelen hebben software ontwikkeld waarmee te makkelijke wachtwoorden te kraken zijn.
- Kijk eens hier, denk dat bovenstaande stuk beter samengevat kan worden:
https://veiliginternetten.nl/wachtwoordkraak-test/. Hier kan je ook zien hoelang het duurt gemiddeld dat een wachtwoord gekraakt wordt.
- Kijk eens hier, denk dat bovenstaande stuk beter samengevat kan worden:
- 2staps verificatie: Met 2staps verificatie inloggen, voorkom je dat hackers je wachtwoord kraken en daarna vrij toegang hebben tot je systeem. Bijvoorbeeld een hardware token of code middels sms zorgt ervoor dat je een 2de laag aan beveiliging hebt ingebouwd. Hierdoor zal het minder erg zijn als een wachtwoord gekraakt is.
- Beveiligingssoftware: maak gebruik van een anti-virusscanner (lees mijn eerdere blog hierover), firewall (beveiligingsbeambte van uw software) en anti-spyware software om jezelf extra te beveiligen.
- Wees voorzichtig met e-mail: bewapen uzelf met een gezonde portie wantrouwen. Zeker wanneer u de afzender van het bericht niet kent. En open zeer zeker geen bijlagen en klik niet op links in e-mails van een onbekende afzender. Veel internetoplichters maken gebruik van een e-mailadres of naam dat erg lijkt op het adres van een bedrijf of bank dat ze gebruiken als ‘dekmantel’. Oplichters kunnen binnen twee uur uw systeem binnendringen een gewaarschuwd mens telt voor twee.
- Regelmatige Back-up: Zorg voor een tijdige back-up van data zodat je snel niet verplicht bent om bijvoorbeeld losgeld te betalen als ze je data gijzelen.
Tenslotte
Cybercrime is door de coronapandemie sterk gegroeid. De beveiligingsindustrie zal een grote rol spelen om de wereld in 2021 weer normaal te krijgen. Het werken op afstand en Teams vergaderingen blijft echter bestaan. Als 2020 ons iets heeft laten zien dan is het wel ons aanpassingsvermogen, maar ook de kwetsbaarheid. De cyberbeveiligingsbranche speelt een grote rol bij het innoveren om bedrijven voor nu en de toekomst nog beter te kunnen beschermen.
Theo van Hardeveld
financieel controller