"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Eind 2020 eindigt overgangsrecht zuivere saldolijfrente

Personen die in het bezit zijn van een zuivere saldolijfrente, moeten er rekening mee houden dat het hierop van toepassing zijnde overgangsrecht vanaf 2021 eindigt. Dit betekent dat in 2020 over de lijfrente afgerekend moet worden met de fiscus.

Belastingvoordeel lijfrentesaldolijfrente

Een normale lijfrente levert in de regel een aanzienlijk belastingvoordeel op omdat de betaalde premie afgetrokken mag worden in box 1. Pas bij uitkering van de lijfrente zijn de uitkeringen belast, vaak tegen een lager tarief. Een normale lijfrente is echter alleen aftrekbaar wanneer er sprake is van een pensioentekort.

Zuivere saldolijfrente

Voor een zuivere saldolijfrente is in 2001 overgangsrecht van kracht geworden vanwege het destijds ingevoerde nieuwe belastingstelsel. Dit overgangsrecht eindigt eind 2020.

Geen aftrek

Een zuivere saldolijfrente leverde destijds geen fiscale aftrek op. Door het vervallen van het overgangsrecht in 2020 moet over het op 31 december 2020 aanwezige rentebestanddeel van de lijfrente worden afgerekend.

Ook Zvw-premie

Over dit rentebestanddeel moet ook Zvw-premie worden betaald. Daarbij geldt wel dat alleen premie verschuldigd is als het premiemaximum € 57.214 nog niet is bereikt.

Effect box 3

De aanspraken op uitkeringen betekenen ook dat het vermogen in box 3 hierdoor toeneemt. De in 2020 verschuldigde belasting mag hierbij overigens niet in mindering worden gebracht.

Hybride lijfrente buiten schot

Het overgangsrecht voor een zogenaamde hybride lijfrente blijft wel gewoon van kracht. Dit betekent dat deze vorm van lijfrente in 2020 niet met andere regelgeving te maken krijgt.

Wilt u meer in formatie over de fiscale wijzigingen ten aanzien van een zuivere saldolijfrente, neem dan contact met ons op.

< terug naar nieuwsoverzicht

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?