"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kerstpakketten en WKR: hoe zit het met de belasting?

Nadert het einde van het jaar? Dan wordt het weer tijd om u te verdiepen in het onderwerp kerstpakketten bestellen. Er zijn hierbij meerdere zaken waar je rekening mee moet houden; waar houden uw werknemers/zakenrelaties van, wat is uw budget en hoe zit het eigenlijk met de belasting over zakelijke kerstpakketten? Vooral dat laatste kan erg belangrijk zijn. In deze blog meer over de belasting op kerstpakketten en andere zakelijke kerstgeschenken.

Hoe zit het met belasting op kerstpakketten?

Wilt u uw werknemers of zakenrelaties aan het einde van het jaar bedanken? Doe dit dan met een kerstpakket. Naast dat een kerstgeschenk een teken van waardering is, hoeft u over een zakelijk kerstgeschenk geen extra belasting te betalen. Dit in tegenstelling tot bonussen of andere vormen van giften. Dit maakt bijvoorbeeld een kerstpakket geven aantrekkelijk voor ondernemers en werkgevers, ook financieel gezien. Wel is het goed om er rekening mee te houden dat u niet oneindig kerstgeschenken kunt geven. Er is namelijk een werkkostenregeling. Dit houdt in dat u niet meer dan een bepaald bedrag mag besteden aan een kerstpakket. Anders dient er wel belasting te worden betaald.

Werkkostenregeling relatiegeschenk

Een werkgever kan een zakelijk kerstpakket meenemen in de werkkostenregeling. U geeft het dan op als eindheffingsloon. Het kerstpakket maakt dan deel uit van de vrije ruimte van de werkgever. De belastingdienst beschouwd het kerstpakket als loon. Door de vrije ruimte hoeft een werkgever vaak geen belasting te betalen over kerstpakketten, tenzij de vrije ruimte op een andere manier gebruikt wordt.

WKR-budget of forfaitaire

De vrije ruimte wordt ook wel het WKR-budget of forfaitaire budget genoemd. Kerstpakketten zijn niet verrekenbaar, omdat ze onder het WKR-budget vallen. In 2021 was de vrije ruimte 3% van de eerste 400.000 euro van de totale fiscale loonsom. Helaas moeten we vermelden dat in 2022 de vrije ruimte minder geworden is. Deze is weer teruggeschroefd naar 1,7%, net zoals voor de corona pandemie. De vrije ruimte is niet verrekenbaar. Dit betekent dat het niet mogelijk is om de uitgaven van een kerstgeschenk te verrekenen met het loon. Uiteraard kunnen hier wel onderling afspraken over gemaakt worden.

Originele kerstpakketten en relatiegeschenken van Fitbox

Dus heeft u nog ruimte in uw WKR-budget en bent u nog op zoek naar een leuk, duurzaam en origineel kerstpakket of relatiegeschenk voor uw personeel of klanten? Ontdek dan snel de mogelijkheden. Fitbox biedt duurzame kerstpakketten aan met oog voor het milieu, denk hierbij aan biologische en Fairtrade kerstpakketten. Op zoek naar een zakelijk relatiegeschenk voor kerst? Dan ben je bij Fitbox aan het juiste adres.

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?