"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Nu is het tijd om de zorg te ontzorgen

Op 1 januari 2020 dacht ik, net als veel andere Nederlanders, we gaan van 2020 een mooi jaar maken. Het jaar startte goed in januari en in februari had ik al een aantal concerten bezocht. De vakantie was geboekt en ik keek uit naar de evenementen die nog kwamen. Kortom 2020 was in mijn ogen al leuk gevuld.

In de Chinese stad Wuhan was er al wel wat aan de hand met een longontsteking van onbekende oorsprong. Het land staat bekend dat het druk bevolkt is en de hygiëne niet top is. Het was op dat moment nog een ver van mijn ‘’bedshow’’.

Nu is de hele wereld getroffen door het Covid-19 virus. Mensen liggen op de intensive care voor dagen of weken en sommigen overlijden aan het virus. Het herstel kan maanden duren en het virus heeft zich ook door heel Nederland verspreid. De ziekenhuizen liggen vol en de druk op het zorgpersoneel is groot, maar de ellende die zij hebben gezien misschien nog wel groter. Chapeau voor deze mensen!

Naast het zorgpersoneel in ziekenhuizen zijn er ook verpleeghuizen, woon- en zorgboerderijen, woon-zorgcomplexen en andere vormen van zorgen. Deze groep heeft het ook zwaar. Hoe vertel je een demente oudere, een kind  of een verstandelijke beperkte dat zij hun ouders, kinderen en andere familieleden niet meer mogen zien? Of hoe vertel je deze groep dat de dagbesteding of dagopvang niet meer door gaat? Als assistent accountant werk ik met protocollen, wet- en regelgeving en andere procedures. Dat is allemaal redelijk zwart- wit en als je de lijn volgt rolt het antwoord redelijk vanzelf eruit. Alleen voor het uitleggen van dit soort situaties zijn geen protocollen voor te schrijven, want je hebt te maken met emoties van mensen.

Als accountantsorganisatie hebben wij voor onszelf de huidige situatie redelijk eigen kunnen maken. Het is daarom aan ons, als Boschland accountants en adviseurs, om nu de zorg te ontzorgen. Met een aantal collega’s hebben wij de afgelopen jaren ons verdiept in de controle op productieverantwoording voor de WMO en Jeugdwet. Ook na dit zware jaar wordt van u verwacht dat u uw productieverantwoordingen invult en laat controleren door een accountantsorganisatie.

In 2020 heeft corona-uitbraak invloed gehad op de levering van de zorg. Sommige zorg kon u niet leveren, andere zorg mocht in een andere vorm geleverd worden. Hierover hebben diverse partijen overleg gevoerd. Hieruit is het driesporenbeleid ontstaan. De controle op productieverantwoording (spoor 1), wat voorgaande jaren ook was, is nog steeds van kracht. Dit betreft echt alleen op de geleverde zorg.  Spoor 2 is de coronacompensatie wat nieuw is dit jaar. Dit gaat over de niet geleverde zorg waarvoor wel geld is ontvangen en over meerkosten. Dit moet worden overlegd met de zorgfinancier en schriftelijk worden vastgelegd. Spoor 3 is vervolgens de controle op spoor 2. Hierbij wordt gekeken of de coronacompensatie niet bovenmatig is. Mocht het bovenmatig zijn, wat zijn de vervolgstappen? Deze berekening wordt verwerkt in een soort van format als bijlage toegevoegd aan de jaarrekening. Dit hoeft niet in alle gevallen.

Uit de bovenstaande blijkt dat er voor u, de zorgaanbieder, om het jaar 2020 af te ronden het nodige gedaan moet worden. Meer dan normaal. Dat kan er wel bij na zo’n jaar. Begin daarom tijdig met het verzamelen van uw gegevens en een accountant aan te stellen die u kunt ontzorgen.

Sam Groenhof
Assistent accountant

Bron: Thu, 07 Jan 2021 16:04:05 +0100

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?