"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Registratie locatie paarden verplicht vanaf 21 april

Vanaf 21 april 2021 moeten alle paardachtigen (paarden, pony’s, ezels en zebra’s, hierna: paarden) geregistreerd worden op de locatie waar zij gehouden worden. Dit geldt zowel voor bedrijven als voor particulieren met één of meer (hobby)paarden. De nieuwe registratieplicht staat in de Europese Diergezondheidsverordening. De registratie is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziekte of bij problemen voor de volksgezondheid.

UBN locatie

Bedrijven met paarden zullen eerst moeten zorgen dat de locatie over een UBN-nummer beschikt. Dit kan bij de RVO.nl aangevraagd worden. Bij bedrijven die al over een UBN-nummer beschikken, zal de diersoort ‘Paardachtigen’ en het productiedoel (opties: hengsten- of merriehouderij, opfok, pensionstal, manege, sportstal of overig) toegevoegd moeten worden.

Registratie paarden op locatie

Voor paarden geldt al dat deze gechipt moeten worden en een paspoort moeten hebben. Voor de aanmelding op het UBN-nummer zal het paard bekend moeten zijn in het I&R-systeem. De paardenpaspoort uitgevende instantie (ppi) heeft dit voor de meeste dieren al gedaan. Zo niet, dan zal eerst contact met de ppi opgenomen moeten worden. Bij de aanmelding op het UBN, mogelijk vanaf 12 april 2021, moeten de ID-code (UELN-levensnummer of chipnummer) en datum doorgegeven worden. De houder van de locatie is verantwoordelijk voor de registratie.

Wijzigingen melden

De houder van de locatie dient een wijziging (aanvoer, afvoer, import, export, dood) binnen zeven kalenderdagen te melden in het I&R-systeem. Een melding is alleen nodig als het dier langer dan dertig dagen van locatie verandert. Verblijft het dier korter dan dertig dagen op een locatie, dan moet dit bijgehouden worden in een bedrijfsregister (eigen administratie). Dit is vormvrij. Het bedrijfsregister en bijbehorende documenten moeten minimaal drie jaar bewaard worden na de laatste aanpassing.

Geboortemelding

De houder hoeft de geboorte van een veulen niet te melden in het I&R-systeem. Hiervoor zorgt de ppi die het paspoort uitgeeft. De houder moet het veulen daarna nog wel aanmelden op zijn UBN-nummer.

Bron: Overig | publicatie | 07-04-2021

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?