"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stoppen is ook een keuze

Boer zijn is geen beroep maar een levenswijze. Dat maakt het voor veel agrarische ondernemers zo moeilijk om te stoppen. Daarom wordt deze beslissing vaak zo lang mogelijk uitgesteld. Soms zijn er externe partijen die een handje helpen bij dit besluit, zoals de bank of de fiscus. Beter is het om hen een stap voor te zijn, maar hoe doe je dat?

Veel bedrijven hebben geen opvolger. Dan is het bekend dat het moment van stoppen een keer komt. Anderen hebben financiële problemen, waarbij het kan voorkomen dat de bank of leveranciers de “druk opvoeren”. Weer anderen hebben een relatief klein nevenbedrijf. Als hier jaren achtereen geen winsten behaald worden kan de fiscus besluiten dat u geen onderneming meer hebt. Een onderneming moet namelijk gericht zijn op het maken van winst. De belastingdienst kan het niet waarderen dat u het verlies van de onderneming jaar-in jaar-uit gebruikt om de loonheffing van uw AOW of loondienst terug te vragen. We maken mee dat de fiscus eigenhandig besluit dat een bedrijf niet meer als onderneming wordt geaccepteerd.

Als in fiscale zin gestaakt moet worden, dan is het zaak de belasting zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Er gelden specifieke fiscale regelingen. Soms kunt u de belastingbetaling uitstellen door de aankoop van een lijfrente of door een bankspaar-product. Bedenk wel: stoppen is over het algemeen een ondernemerskeuze en geen schande!

In alle gevallen geldt: probeer zelf de regie in handen te houden en laat u goed voorlichten. En met dat laatste kan Boschland accountants en adviseurs u bijstaan. Ook voor een “second opinion”. U kunt contact met hen opnemen via teamfoodenagri@boschland.nl of 0575-461391.

Herman Vrielink
Bedrijfsadviseur

Herman Vrielink

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?