"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Van warme bakker naar arme bakker

De stijgende energieprijzen zorgen voor veel onrust bij bakkers en ook de steunmaatregelen van het kabinet neemt deze onrust niet weg. De energiekosten vliegen omhoog, wat er voor zorgt dat brood steeds duurder wordt. Daarnaast zorgt het gebrek aan grondstoffen door onder andere de oorlog in Oekraïne voor hogere prijzen.

Stijging broodprijs
Door de hoge energieprijzen, de hogere loonkosten en de stijging van de grondstofprijzen is het onmogelijk geworden om de broodprijs niet te verhogen. De consument moet meer voor een brood gaan betalen, waarbij de boodschappen ook al duurder worden. Bakkerijen moeten het opnemen tegen de grote ketens, wat een zware taak is. Bijna onmogelijk zou je denken.

Overdag bakken?
De geur van vers brood wanneer je een bakkerij binnenloopt, daar krijg je toch trek van? Wat een beleving wordt er gecreëerd als er overdag gebakken wordt. Het voordeel van overdag bakken is dat je gebruik kan maken van elektriciteit dat door zonnepanelen wordt opgewekt. De energie wordt gelijk gebruikt voor het warm stoken van de oven. Een van de weinige zaken die in deze tijd gratis is, is de zon. Helaas zijn er veel zonnepanelen nodig om een oven op de eigen opgewekte energie te laten draaien, daarnaast zijn de kosten voor het aanschaffen van zonnepanelen hoog.

Investeringssubsidies
Wanneer de financiële situatie het toelaat, is het in deze tijd belangrijk om niet te lang te wachten met het verduurzamen van de bakkerij. De transitie van gas naar elektra zal een grote impact hebben voor je bedrijf en je portemonnee. Energietransitie is voor bakkers geen gemakkelijke opgave, maar het is wel een transitie die je zeker in je achterhoofd moet houden. Er komt een moment dat dit realiteit is. Het is belangrijk om alvast na te denken over de mogelijkheden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De aanschaf van zonnepanelen zorgt voor een grote investering, het zorgt er echter ook voor dat de energiekosten dalen. Helaas is het momenteel niet realistisch om alle opgewekte energie op te slaan, zodat deze energie ook gebruikt kan worden als de zon niet schijnt.
De investering in een elektrisch verwarmde oven zorgt voor een CO2-reductie binnen het bedrijf. Duurzame energie of andere energiezuinige technieken komen in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Ook bij de aanschaf van led-verlichting, isolatiemateriaal, dubbel glas en koelapparaten kan van deze subsidieregeling gebruik gemaakt worden. Naast de fiscale voordelen spelen ook de onderhoudskosten een belangrijke rol, deze zijn beduidend lager dan bij oudere apparatuur. Wanneer je gebruik wilt maken van de EIA, let er dan op dat dit op tijd gemeld wordt bij het RVO, na het geven van de uiteindelijke opdracht dient bij de RVO binnen drie maanden een aanvraag gedaan te worden.

 

Alfred Stegerman
Accountant

Bron: Fri, 04 Nov 2022 11:47:36 +0100

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?