"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vooruitzichten voor de horecabranche in 2020

U, als horecaondernemer, kan met een goed gevoel naar 2020 kijken. De verwachtingen zijn dat de consumentenbestedingen op peil blijven. Daarnaast weten de buitenlandse toeristen u nog steeds goed te vinden. De keerzijde hiervan is het blijvende personeelstekort wat hogere personeelskosten tot gevolg heeft.

Hogere personeelskosten door wijziging cao en WAB

In de nieuwe cao, die op 1 januari is ingegaan, is een loonstijging van 3% afgesproken. Tegelijkertijd zijn de minimumlonen, die voor de horeca gelden, opgeschroefd met ongeveer 1,09% ten opzichte van eind 2019. Daarnaast zijn sinds 1 januari de regels rondom arbeidscontracten veranderd. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is in werking getreden. Deze wet is bedoeld om het ‘gat’ tussen vast en flexibel personeel te verkleinen.

Als werkgever betaal je sinds 1 januari een lagere WW-premie voor werknemers met een vast contract. Werknemers met een vast contract hebben in voorkomende gevallen betere arbeidsvoorwaarden en meer rechten dan flexibele werknemers. Door deze regeling hebben oproepkrachten meer zekerheid gekregen én is het voor werkgevers aantrekkelijker om een vast contract aan te bieden.

Kansen op het gebied van automatisering

Binnen de horecabranche doen kansen zich voor op het gebied van automatisering. Een van deze kansen is gelegen in de mogelijkheid tot een volledig geautomatiseerd kassasysteem. Uw kasmutaties kunnen automatisch ingelezen worden in uw boekhoudprogramma. Als boekhoudpakket raden wij u Exact aan. Exact en andere financiële specificaties zijn te koppelen met Visionplanner, een applicatie waarmee u op elk moment inzicht heeft in actuele cijfers en analyses kunt maken die voor u van belang zijn.

Heeft u behoefte aan meer informatie, of heeft u vragen? Neem dan contact met mij op, ik help u graag.

Marloes van der Put
Accountant

m.put@boschland.nl
0571 27 26 43

 

< terug naar blogs

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?