"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wijzigingen 2020 Gemeenschappelijk landbouwbeleid

Ook dit jaar kent het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) weer een aantal wijzigingen. Met dit beleid wil de Europese Unie zorgen voor duurzaam, voedzaam, veilig en betaalbaar voedsel in Europa. Wat is er veranderd per 2020?

Vervallen betalingsrechten

Vanaf 2020 vervalt na twee jaar het aantal betalingsrechten waarvoor u twee jaar achtereen geen subsidiabele landbouwgrond heeft. Tot en met 2019 werden betalingsrechten om de beurt benut om vervallen te voorkomen. Wilt u voorkomen dat betalingsrechten vervallen, dan kunt ervoor kiezen om uw extra betalingsrechten te verkopen of te verhuren. Of u huurt of koopt meer landbouwgrond.

Let op! Dit moet u uiterlijk op 15 mei 2020 geregeld hebben. 

EA-pakket Veldleeuwerik verdwijnt

U kunt als landbouwer meehelpen aan de vergroening van het landschap door een gedeelte van uw grond in te zetten als ecologisch aandachtsgebied (EA). Er zijn verschillende manieren om aan deze eis te voldoen. In 2020 kunt u echter niet meer kiezen voor het EA-pakket Veldleeuwerik.

Nieuw subsidiabel gewas

Vanaf 2020 is er een nieuw subsidiabel gewas, waardoor u subsidie kunt aanvragen voor percelen met Wilde rijst.

Sanctie graasdierpremie

Op 15 mei 2020 moeten uw schapen en vrouwelijke vleesrunderen goed geregistreerd staan in het Identificatie en Registratiesysteem (I&R). Alleen dan zijn uw dieren subsidiabel voor de graasdierpremie. Uw dierregistratie in I&R moest hiervoor op 31 december 2019 al kloppen, anders krijgt u een sanctie.

Let op! Doet u voor 15 mei 2020 nog een herstelactie in I&R, dan krijgt u nog wel subsidie maar ook een sanctie op uw graasdierpremie.

Brede weersverzekering

De Tegemoetkoming premie brede weersverzekering heet vanaf 2020 Brede weersverzekering.

U hoeft vanaf 2020 over deze verzekering geen assurantiebelasting meer te betalen. Daardoor wordt een brede weersverzekering goedkoper en daalt de subsidie voor de Brede weersverzekering. In 2020 is de subsidie 63,7% van uw premie. In 2019 was dat 65%.

Let op! Vanaf 2020 kunt u ook kiezen voor een verzekering met een lagere schadedrempel, waardoor u al een schadevergoeding kunt krijgen als 20% van uw oogst mislukt door weersomstandigheden.

Geen waterbuffer bij ondiep ploegen

In Zuid-Limburg hoeven landbouwers geen waterbuffer meer aan te leggen bij het ondiep ploegen van percelen op hellingen.

Erosiebeperkende maatregelen melden bij LLTB

Vanaf 2020 moeten landbouwers in Zuid-Limburg erosiebeperkende maatregelen melden bij de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Dat moet uiterlijk op 1 februari.

Heeft u vragen over de wijzigingen van het GLB, neem dan contact met ons op.

< terug naar nieuwsoverzicht

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?