"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

WKR: meer ruimte belastingvrij extraatje

Volgend jaar gaat de vrije ruimte binnen de werkkostenregeling naar 1,7% over de eerste € 400.000 van de loonsom. Over het meerdere van uw loonsom blijft de vrije ruimte 1,2%. Dit staat in het Belastingplan 2020.

Werkkostenregeling

Werkkostenregeling

Volgens de werkkostenregeling mag u zaken belastingvrij aan uw werknemers vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Denk bijvoorbeeld aan een kerstpakket.

Vrije ruimte

De stijging van de vrije ruimte naar 1,7% over de eerste € 400.000 betekent dat een bedrijf maximaal € 2.000 aan extra ruimte krijgt.

Voorbeeld

De loonsom is € 1.000.000. De vrije ruimte bedraagt nu 1,2%, ofwel € 12.000. Vanaf volgend jaar bedraagt de vrije ruimte 1,7% over de eerste € 400.000 van de loonsom, ofwel € 6.800. Over het meerdere van € 600.000 blijft de vrije ruimte 1,2%, ofwel € 7.200. In totaal gaat de vrije ruimte dus € 6.800 + € 7.200 = € 14.000 bedragen, ofwel € 2.000 meer dan nu.

Eindheffing 80%

Heeft u meer aan vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen, dan betaalt u als werkgever 80% eindheffing over het meerdere. Dat blijft zo.

Let op! Vanaf 2020 moet u de eindheffing uiterlijk aangeven in het tweede aangiftetijdvak. Tot nu toe was dit het eerste aangiftetijdvak. 

Tip! Dreigt u met uw vergoedingen en dergelijke over de grens van de vrije ruimte heen te schieten, dan kunt u een extraatje aan het eind van dit jaar ook uitstellen tot januari volgend jaar. Vanwege de extra vrije ruimte blijft u dan mogelijk binnen de grens en betaalt u geen eindheffing. 

Vrijstelling VOG

De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is voor bepaalde functies verplicht. Vanaf volgend jaar wordt de VOG daarom gericht vrijgesteld en komt deze dus niet meer ten laste van de vrije ruimte.

Producten uit het eigen bedrijf

Voor producten uit uw eigen bedrijf geldt een vrijstelling van 20% over de waarde van deze producten in het economisch verkeer, met een maximum van € 500 per jaar. Nu wordt de waarde soms bepaald op het bedrag dat aan derden voor deze producten wordt berekend. Vanaf volgend jaar vervalt deze bepaling.

Uiteraard moeten bovenstaande voorstellen nog door het parlement.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.

< terug naar nieuwsoverzicht

Mis niets en blijf op de hoogte van al het nieuws

× Hoe kunnen we je helpen?