"*" geeft vereiste velden aan
WMO en Jeugdwet: Druk op de zorg in 2024
Geschreven door Sam Groenhof, accountant bij Boschland en gespecialiseerd in WMO & Jeugdwet.
In 2024 zijn we inmiddels twee jaar voorbij de COVID-pandemie. De periode waarin de druk op de zorg van ongekende omvang was o.a. door de maatregelen vanuit de overheid, de uitval van het zorgpersoneel zelf en de onverwachte en oneindige toestroom van patiënten.
Stijgende omzet juist geen goed teken
Verwacht werd dat de druk op de zorg momenteel wel verminderd zou zijn. Helaas is niets minder waar. Wanneer ik kijk naar onze klanten die zorg leveren in de Jeugdwet en WMO, zie ik de “omzetten” stijgen. Normaal gesproken zouden wij als accountants daar enthousiast over zijn, maar in dit geval geeft het een ander beeld. De stijgende omzet is namelijk geen gevolg van positieve groei, maar van de toenemende vraag naar zorg. Gelukkig realiseren de meeste van onze klanten ook dat dit een zorgwekkende ontwikkeling is.
Winstdruk en toekomstige bezuinigingen
Het lijkt hierdoor een lucratieve markt te zijn, maar niets is wat het lijkt. De winst in de jeugdzorg is aanzienlijk gedaald, zoals ook blijkt uit het artikel van de NOS op 14 augustus 2024. Deze winst is nodig om weer in de zorg en het personeel te investeren. Met de aankomende bezuinigingen op de jeugdzorg zullen zorgaanbieders steeds meer moeite hebben om hun dienstverlening op peil te houden. Dit met alle gevolgen van dien voor patiënten die opnieuw op zoek moeten naar een zorgverlener.
Groei en faillissement van kleine zorgaanbieders
Wat opvalt is hoe snel kleine zorgaanbieders groeien, maar ook hoe snel ze failliet kunnen gaan. De administratieve last speelt hierin een grote rol. Naast het leveren van kwalitatieve zorg worden deze aanbieders overspoeld met administratieve verplichtingen, van dossierbeheer tot verantwoording van gewerkte uren. Wanneer de omzet groeit, wordt er ook nog verwacht dat een accountant controleert. Het gaat hierbij dan zelfs om bedragen ver onder de landelijke norm van €125.000.
De noodzaak van efficiënte controle
Het is essentieel dat er controle is op de financiële administratie binnen de zorg, zeker gezien het verleden waarin misbruik van zorggelden regelmatig voorkwam. Maar de vraag rijst of er soms niet te veel controle plaatsvindt, ten koste van de zorg zelf. Bovendien is het voor zorgaanbieders steeds moeilijker om een accountant te vinden die bereid is om de controle op de financiële productieverantwoording voor de WMO en Jeugdwet uit te voeren.
Boschland: Jarenlange ervaring in WMO en Jeugdwet controles
Bij Boschland Accountants & Adviseurs hebben wij de kennis, ervaring en middelen in huis om de controle op de financiële productieverantwoording van de WMO en Jeugdwet efficiënt uit te voeren. Met het uitbesteden van de financiële productieverantwoording bespaart u als zorgaanbieder niet alleen in tijd, maar ook in kosten. Dankzij onze jarenlange ervaring als accountantskantoor kunnen wij u optimaal ondersteunen en ervoor zorgen dat deze controle zo soepel mogelijk verloopt.
Neem gerust contact met ons op voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.
s.groenhof@boschland.nl, 0344 603 215